Lihat Pada Laut

Thursday, July 17, 2008

hasil khayal..2005

Aku, farid dan cik intan. -bab 1.


ZZZTTTTTT!!!
“adoi…oi kala jengking, kau patuk aku ye.” Selamber je dia marah kat kala jengking tu sebab patuk dia…mcm kena patuk ayam je. “alaa gurau pun tak boleh ke..aku tengok kau menung je superman” laaaa… superman rupanya..

oi..bangun..dah lambat ni..OII!!BANGUN LAAA!!!” haaa?? Ceh.. mimpi superman rupanya aku.. basikal betul org tua ni.. kalau dia biar je aku tidur tadi mungkin aku dah bertemu dgn awek superman, Lana Lang. Cun gile babe.. fuhh.
Alaa yg dlm cerita smallville tuu… hidung dia..
“hey!! Aku kata bangun, bangun la… cik intan dah tunggu tuuu…janji pukul 9.” Memang hampeh sungguh org tua ni.. dah la kacau aku mimpi, aku nak layan blues sekejap pun dia kacau.. aku tau mamat sorang ni memang jeles ngan aku. Sebab aku hensem sikit dari dia. Mamat ni kalau korang tengok stail dia.. tak lebih, sama standard je dgn rak kasut aku kat dlm bilik ni… hehh. Farid namanya. Org batu kurau…
aku nak cerita sikit bezanya aku dgn dia dlm hal berkawan ni… aku kalau berkawan, tak kira dgn siapa, aku akan cuba bg diorang senang dgn aku.. happy dgn aku.. pasal tu aku berjaya dlm kerjaya aku sebagai sales manager. Pendek kata kalau aku ada kawan yg nak pegi rogol awek anak jiran sebelah pun aku akan sokong.. supaya dia suka berkawan dgn aku..sebab aku setuju dgn dia, sebab aku tak larang dia, sebab aku tak nasihat dia sampai jadi biul, sebab aku tolong pulak lagi bg idea mcmana nak rogol.. walau pun aku tau benda tu salah.
Tapi farid tidak begitu..
Dia adalah kawan yg sejati..kalau aku buat salah dia pasti tegur..begitu juga dgn org lain termasuk awek2 dia..cis..banyak awek mamat nii.
Tapi begitu lah lumrah nya… tak semua org boleh terima dia sebagai kawan termasuk lah awek-awek dia tuuu.. hahahaha!!
“apa kau nak pening-pening farid. Bak kata org, kita boleh bawa kuda ke tempat minumannya, tapi dia nak mimum ke tak nak ke kau tak boleh paksa”

Pagi tu kami berjumpa cik intan. Lewat la sikit. Dlm perjalanan tu sempat la farid ni menjalankan tugasnya sebagai kawan sejati. Membebel tak habis-habis. Aku? Aku mcm dia jugak. Menjalankan tugas aku sebagai kawan yg mengembirakan hati kawan. Memek muka aku memang nampak mcm sedang mendengar bebelan farid.. tapi kepala otak aku… hehh… masih teringat kat Lana Lang awek superman. Manisnye!!!

“selamat pagi cik intan” sebagai seorang sales manager pasti aku lebih mahir dlm hal-hal mcm ni kalau nak dibandingkan dgn rak kasut yg membebel dari tadi ni.kami berbincang pasal perabot dan hiasan dalaman untuk bangunan baru cik intan. Untuk pengetahuan, aku dan farid menjalankan perniagaan id-interior design manakala cik intan adalah pengurus butik dan salon kecantikan.

Cik intan… tau apa farid kata pasal cik intan?
Lawa..manis..comel.. lemah lembut…tapi......
Haaa… aku dah masak sangat dgn perangai si farid ni.. dia punya ‘tapi’ bukan beerti sebaliknya(kritik pulak) tapi ‘tapi’ yg farid punya ni lebih berbentuk ‘risau’


Nak tau apa farid kata lagi?
“dia nampak mcm mudah percaya kat org kan. Cepat mesra pulak tu.. bahaya tuu.. kena org mcm kita ok la kan.. kena dgn buaya tengok.? habis wooo.. macamana la agaknya life dia sehari-harikan? Sapa kekawan dia? Macamana pergaulan dia? Pertuturan dia? Harap-harap dia pandai la jaga maruah diri ye.. sayang… muka lawa..jadi awek aku kan best.. patut dia kena pakai pakaian yg lebih tertutup la kan.. supaya ada la bentengnya..
lelaki segan la sikit kan.. bla…bla…bla…”

tapi nak tau apa pula aku cakap?
“kalau dia suka dgn katalog ni, setuju dgn harga ni..setuju nak ambik barang kita..kaya la kita 3,4 bulan ni.. dlm masa projek nanti boleh la beramah mesra dgn cik intan..untung2 boleh jadi kekasih.. fehh!! Memang bertuah badan.."

5 Comments:

Post a Comment

<< Home