Lihat Pada Laut

Tuesday, June 10, 2008

bad calculation

harga sebuah kereta jepun dan europe 'sederhana selesa' seperti accord, corolla, sentra, merz 200E, masterpiece, bmw320i, 520i dan yg sesaiz dgnnya yg dikilangkan pada tahun antara 1992-1999, harganya adalah antara rm15,000-50,000 sahaja.

manakala harga kereta sederhana selesa yg 'baru' pula seperti city, vios, accord, altis, wish, crv, xtrail dan yg sekelas dgnnya adalah antara rm80,000-160,000.

kenapa org beli kereta baru? sebab dia baru dan jimat minyak
kenapa org tak suka kereta lama? sebab dia lama la dan tak jimat minyak

tapi...

berapa peratus je penjimatan bahanapi kereta baru jika nak dibandingkan dgn kereta lama?

K.L - Bukit Kayu Hitam, -jazz 1.4 = rm50 (fakta)
-citra 2.0 = rm90 (fakta)
-wish 1.8 = rm60 (agak-agak)
-wira lama = rm70 (fakta)
-accord lama = rm90 (agak-agak)
-masterpiece = rm120 (agak-agak)

jadi bezanya tak banyak mengikut cc (saiz) kereta tu.
kesimpulan 1- kalau kereta baru isi seratus pegi balik keje boleh tahan 10 hari, kereta lama mungkin boleh tahan 7 hari setengah. so... kereta baru untung, jimat.

tapi, bagaimana pula dgn harga?

accord baru - rm145,000 - 170,000 accord lama - baru rm15,000 - 50,000
merz baru - rm200k ke atas kut merz lama - baru rm50,000 (elok dah tuuu)
wish - rm145,000 (dulu takde wish)
estima - rm170,000 keatas termasuk recond etima lama baru rm50k kebawah

jadi.... harga banyak beza tuuuu....

kesimpulan 2 - kereta lama untung sebab harga murah.

ok. jom kita kira-kira.

kata lah aku amik wish. rm145,000
downpayment rm45,000.... huuuuu
monthly rm1,800 selama 5 tahun

dan katakan aku amik merz lama rm30,000
downpayment rm10,000
monthly rm600 selama 5 tahun

minyak wish sebulan rm400
minyak merz sebulan rm600

untuk tempoh 5 tahun, (minyak + installment),
wish - aku habis rm144,000
merz - aku habis rm60,000

amacam? mana untung? kata lah repair merz bagi cantik dan menarik - rm20,000
baru habis rm80,000 (tadi tak campur downment, wish 45k, merz baru 10k)

katalah aku amik myvi baru... rm50k, campur bank interest mungkin boleh jadi 80k jugak. campur minyak rm300 X 60 bulan = 18,000.

pun untung lagi pakai merz.

lepas 5 tahun, dah mula bosan tak kira wish baru ke, myvi ke, mahu pun merz tadi. tangan dah mula gatal nak tukar kereta lagi.

so.... pilih lah mana lu suka... proton pesona baru vs bmw 5 siries yg lama sikit (1990an)

mana lagi sedap, mana lagi mantap, mana lagi jimat, cuma yg beza 'baru dan lama'

2 Comments:

  • adoi .. pening kepala tgk banyak nombor ...

    By Blogger Lily.Lulu., at 10:39 AM  

  • pasal tak nak pening org kita bnyk buat silap dlm bnyk perkara. maleh nk pikir

    By Blogger oe~, at 4:09 PM  

Post a Comment

<< Home