Lihat Pada Laut

Friday, June 26, 2009

aku, farid dan cik intan -bab 6
(sambungan)

"ek e lehhhhh.... kedekut taik hidung masin..... duit bejuta 10 ribu pun kemut..... gua bukan nak enjoy, gua nak membangun niiiiii...... gua nak jadi petani.......... gua nak lepak sini. kat kebun ni. gua taknak tgk K.L lagi...."

huuhhhh.... biar betul basikal tua ni....

farid, rakan kongsi aku sebenarnya dlm perniagaan i.d. as-sebab dgn perniagaan kongsi ni lah aku telah bertemu dan bermanja dgn seorg klien jambu bernama cik intan...
tetapi kenapa mangkuk ni nak bekebun pulak? kenapa dah x suka K.L?

"apahal lu ni beb... projek banglo bukit pakis dah siap ke? lu ada masa ke nak siram pokok cili lu tuu...."

"kau jgn salah sangka bro.... aku bukan nak kaluar dari compony. malah untuk dua tahun ni dah ada projek boleh cover.... tapi dlm masa yg sama gua nak rahat bro......"

"po ke mon la lu ni.... kalau lu dah siram cili hari2, sapa yg nak manage projek?"

"ko le..."

"eh ehh"

"ye le .... ko le..."

"eehhhh"

"ape ehh ehhh"

"apsal wa lak...?"

"bro.... kasi can la aku rehat.... minda aku kene rehat bro.... aku nak duduk saja kat sini tak sedap la. bukan kebun aku. so i must have a reason to stay here. lagi pun kumai dah ofer ni.."

"abis tu lu xkan xde duit.... 10 je. lu pun duit bejuta jugak wa dgr...."

"aku ada modal tu. saje je tadi nak buat tajuk...."

hmmm mmg basikal la kau ni......

"ok.... sebagai rakan kongsi aku setuju jika kau benar2 nak berehat. tapi kau kene uruskan jugak projek kau tu. terpulang. kau nak hire satu budak ke ape ke..... letih sgt iye?"

"letih ooo..... pasal tu gua nak rehat jap. sekali harverst cukup la cili aku tu.... jiwa dah pulih nanti gua start enjen balik la... ye bro... boleh eaa... sayang lu la beb..... cik intan sihat...?"

hmmmm..... nasib baik dlm bot.... kalau kat darat aku tenyeh2 lidah basikal cabuk ni...

"apsal dgn jiwa lu ni... letih tahap ape?"

"tahap titanium punye"

"hehhe.... jiwa kacau iye...... cik intan ada sepupu, nak?"

"lu dgr gua punye madah ni..."

"heheeheee..... ok teruskan..."

"ok dgr ye... sunyi itu indah, terasa sunyi itu yg tak indah.
sepi itu damai, terasa sepi itu yg tak damai"

"habis, lu yg mana?"

"jiwa gua tak sepi beb...... gua bukan terasa sepi.... tapi gua nak cari sepi yg indah tu.."

"maksudnye"

"mangkuk jugak lu ni kan..."

"eh aku terbalikkan bot ni kanggg..."

"ok ok maksudnye...... macam ni la.... kalau lu berada di tempat yg sunyi, sepi dan damai, kalau time tu jiwa lu mmg tgh best, lu akan rasa best tahap titanium punya. tapi kalau jiwa lu kacau, lu berada di sekeliling gro pun lu tak happy beb.... lu faham tak maksud gua ni.."

"gua kenal lu lama beb. mmg gua tahu lu suka suasana tu. berapa puluh kali lu ponteng keje. sampai seminggu lost contact. kenyir lah. gng ledang lah. kejap atas bukit, kejap tgh laut, kejap kang dah dlm utan pulak kau duduk. asal tanya je, melastik ke bintang..... tapi kali ni apsal lain pulak beb.. sejak bila lu suka bercucuk tanam ni"

"member aku kumai kata bagus bercucuk tanam ni.... skrg gua nak try la"

hari dah nak gelap, farid dan aku kembali ke darat.

9 Comments:

  • dah lama,,, baru sampai episod baru...

    By Blogger aloy_paradoks, at 7:10 PM  

  • aloy...still bab 6 la...

    farid tu boleh gang dgn aku...:-D

    By Blogger patungcendana, at 7:18 PM  

  • re:...pabila sambal ikan bilis bertemu nasi,

    aku pun jadi lapar...jom makan..:-)

    By Blogger patungcendana, at 12:50 PM  

  • aloy - ketandusan idea la bro

    cendanadoll - farid ajak kuar makan.. nak?

    By Blogger boe~, at 9:21 AM  

  • re:..pabila sendi dan otak bersatu...


    ok...farid...lepas makan kita gi main golf pulak...ahaha

    By Blogger patungcendana, at 1:00 PM  

  • re:...indiana jones...

    aku cuma suka jurrasic park 1 dan 2je...

    yang pasti...aku tak suka transformers...:-)

    By Blogger patungcendana, at 11:03 PM  

  • sungguh bbakat utk terus menulis :)

    By Blogger a.b geldofg, at 11:26 PM  

  • cendana - kalau kau x suka transformer, mngkin kau mmg tak suka tgk kartun.

    a.b geldof - gua pun suka lu punya blog

    By Blogger boe~, at 9:13 AM  

  • aku suka cartoon...seperti shrek, ice age, toy-story...cartoon yang memang cartoon dan tidak cuba untuk imitate rupabentuk manusia.

    itu sebab aku tak suka cerita seperti...AI, final fantasy...trying too hard to imitate human...dan characternya terlalu perfect...elemen animation hilang...

    By Blogger patungcendana, at 9:44 AM  

Post a Comment

<< Home