Lihat Pada Laut

Wednesday, September 30, 2009

the new bendahara

wahai tok pengulu-tok pengulu semua. hari ini gua jadi ketua lu. bendahara dulu dah berenti. retired. so skrg mcmana. nak ikut gua punya sistem ka.... nak ikut serupa dulluuu juga ka.... atau mcmana??

tok pengulu semad : lu jgn ikut lu punya sistem. lammmaa punya pun jgn. lu ikut betul punya. org dah tulis lama dah. lu bendahara, apa lu punya job discription, lu punya resposibility apa? ibarat kalau buat acuan lu dah ada lu punya mold sendiri. dumm!!! cop bendahara. dah ada spec sume cukup. so lu ikut tu je... agak dah ok nanti, lu nak upgrade sikit.... ikut la ... kita meeting la...
so... lu sebagai master mold la kira.... lu kene moldkan kita org ni pulak. mengikut mold yg dah disediakan. bukan ikut suka lu ...

baru la tak timbul ada kepentingan lah.... pilih kasih lahh..... berat sebelah lahhh... kipas kuat lahh......

ok tak bendahara pendapat gua??

tok bendahara : hhmmm!!! tok pengulu yg lain? ada cadangan?
yg lain : (diam sambil melihat diantara satu dgn lain)
tok bendahara : gua anggap semua setuju lah ye.. bagus jugak tu. tentu kerja akan lebih berqualiti, pembangunan dapat dilaksanakan, kurang pembaziran, tiada rasuah, semua org bekerja dgn bersemangat sbb tahu apa tugas dia masing2. produktivity akan bertambah....
bekerja dgn ilmu penuh didada... semua org akan jadi profesional. huuuuuuuuuuuuuuu......
bagus la idea ko tok semad.

tok pengulu semad : ni bukan idea gua la. kan gua dah cakap tadi, org dulu2 dah buatkan dah. org dulu dah practis benda ni. diaorg dh tolong fikir mcmana nk design sistem pentadbiran ni.
lu sebagai bendahara, apa keje lu? dah ada dlm buku..... takkan lu tak tau. lu sekolah mana beb...?

bendahara : (control macho) (cilake org tua ni...dlm hati). ye ye... gua tahu. cuma gua nak lu comfirm.
ok semua tok pengulu-tok pengulu. gua clear lah dgn apa yg tok semad maksudkan tu. lu org pun tahu kut. ye lahh.... benda dah ada dlm buku. lu org nak keje senang je sblm ni. tak boleh la brader....... lu di bayar brader.... pakai duit rakyat brader. gua pun dibayar untuk jadi ketua lu. so kene keje jadi ketua lu lu semua. apa kejenye?? dah tertulis didlm buku.
hehehehe hehehhe heheeeeeeeeeeeeeeee....

ok. ...

as a new bendahara, gua nak lu org sume tahu.... gua berpegang kepada bekerja, mesti dgn ilmu. lu org tau ke job discription masing? dah tahu? tok semad tahu tak.... benda dah ada dlm bukuuuuu heheheheeeeee.......

ok....

gua yakin lu org mmg dah tahu dgn tugas masing2, cuma mgkn ada satu dua perkara yg dah terlupa. oleh itu gua nk lu org sume pergi kursus. belajar balik tugas masing2. perjelaskan lagi. belajar sistem balik. ok?

11 Comments:

  • arrgghhh...!!!!

    By Blogger buyat, at 8:29 AM  

  • apa yang penting ....kerjasama ...

    By Blogger Bundle Studio, at 3:48 PM  

  • err....

    By Blogger patungcendana, at 8:56 AM  

  • ape yg arggg... ape yg err.... tak paham ye....? bundle, tlg xplain sikit

    By Blogger boe~, at 10:52 AM  

  • nak explain kat sini tak berapa best, kat kotak merah best ....

    By Blogger Bundle Studio, at 1:40 PM  

  • komen tetap sama...bila bundle nak explain ni?

    By Blogger patungcendana, at 3:25 PM  

  • re:...tekde la tiap2 tahun...2 tahun sekali je...hehe

    By Blogger patungcendana, at 12:08 PM  

  • bendahara baru cuba membawa satu perubahan ke dalam organisasi nya, untuk lebih memantapkan organisasi tersebut, kerana organisasi yang di terajui oleh bendahara sekarang sudah agak tidak relevan dalam keadaan masyarakat skrg,masyarakat sudah muak dan jelek dgn organisasi bendahara,dek kerana kediktatoran dan ketamakan mantan kepimpinan yang terdahulu,niat bendahara amat baik dan terpuji, tatapi agak sukar utk melaksanakan nya, kerana sudah org bawahan bendahara sudah di didik dan selesa dgn cara mantan bendahara terdahulu, satu tugasan yang agak berat utk bendahara,jika bendahara ingin merealisasikan niat suci nya, satu rombakan besar-besaran mesti dilakukan ..........mampukan bendahara melakukannya ....kita doakan bersama ..........

    masalahnya bendahara juga terbawa-bawa cara mantan bendahara terdahulu,dgn melantik dirinya secara sendiri, tanpa menjalani satu proses muafakat dan cara yang lazimnya dilakukan didalam sebuah organisasi yang bertamadun ....... wallahualam .....

    By Blogger Bundle Studio, at 12:37 PM  

  • jangan lupa mem "berat" diri anda di Majlis MIMPI 18 hb ni di Galeri Shah Alam..

    By Blogger aloy_paradoks, at 12:33 PM  

  • oh...ok...tq bundle..:-)

    By Blogger patungcendana, at 8:30 PM  

  • sama2 patung,
    "ramalan ku benar belaka"

    By Blogger Bundle Studio, at 1:29 AM  

Post a Comment

<< Home